Jaap de Jong, voormalig bomenkweker en vrijwilliger bij het arboretum Assen, houdt lezing.

geplaatst in: Nieuws | 0

Op de jaarlijkse themaochtend van 29 oktober j.l. heeft Jaap de Jong, voormalig eigenaar van de kwekerij “De Friesespil” te Vrouwenparochie een lezing gegeven. Het ging over zijn carrière als kweker, over de verschillende manieren van vermeerdering, over specifieke soorten, over zijn huidige werk als vrijwilliger bij het Arboretum-Assen. Hij illustreerde zijn verhaal met veel beelden uit de praktijk en doorspekte het met quizvragen over afbeeldingen van schilderijen (vooral van bomen) door de eeuwen heen. Wie de meeste vragen goed had ging naar huis met een boom (Pterostyrax leveillei). Lenus Buchli was de gelukkige.

Na zijn opleiding aan de Middelbare Tuinbouwschool te Hoorn en werkervaring bij een rozenkweker in de N.O.P, heeft Jaap in 1980 zijn huidige huis kunnen kopen met 2 ha. aanliggend land.

Hier begon hij zijn kwekersbedrijf, eerst van groente, later van Chrysanten en nog later van vaste planten. Daarnaast gaf hij les in “groenteteelt” aan de Middelbare Landbouwschool. In 1986 ging hij over op de bomenteelt. Hij kweekte voornamelijk bijzonder plantmateriaal in kassen, dat hij vermeerderde d.m.v. zaaien, veredelen en stekken. De eenjarige spillen verkocht hij dan door aan collega-kwekers. Veel plantgoed leverde hij zelfstandig af in de Betuwe, waardoor hij al spoedig over een groot netwerk beschikte. Zijn kwekerij “De Friesespil” had in drukke tijden 3-4 man in dienst Met opgevangen regenwater uit een bassin kon men 2x zo veel groei bereiken. Ook belangrijk was de kwaliteit van de potgrond. Daarvoor gebruikte hij een potgrondmengsel van Jiffy Products die zijn samengesteld uit veenmos, turf en een potgrondmix. In 2012 verkocht hij de kwekerij aan een collega-kweker “De Batouwe” in Dodewaard.

Daardoor kreeg Jaap beschikking over meer vrije tijd, die hij bij voorkeur wilde besteden aan activiteiten op zijn vakgebied. Zo meldde hij zich aan als vrijwilliger bij het Arboretum-Assen. Dat aanbod hebben wij dankbaar aanvaard. Via de stichting VARB (Vraag en Aanbod Registratie Boomkwekerijproducten) kan hij beschikken over een softwareprogramma. Op grond van een inventarisatie hebben wij een wensenlijst opgesteld van nog te planten bomen. Dat is niet het algemene sortiment, we zijn inmiddels beland bij de meer zeldzame soorten. Jaap speurt via dit VARB-programma de markt af. Hiermee vindt hij nog niet de helft van wat wij vragen. Daarvoor moet hij op zoek naar kwekers, die niet in het systeem zitten, vaak zijn dat amateurkwekers en hobbyisten. Als het beschikbare materiaal te klein is, kleiner dan 1 m., kweekt Jaap dit op tot een aanvaardbare maat, tegen een geringe onkostenvergoeding.

Het mag een klein wonder heten dat Jaap zich heeft willen aansluiten bij ons team van vrijwilligers. Hij is een belangrijke aanwinst!

© Simone Bakker, 15-11-2019.