Boom van de maand: Augustus

geplaatst in: Nieuws | 0

De boom van de maand augustus is de Trompetboom (Catalpa sp.)

Van het geslacht Catalpa, dat wereldwijd een 10-tal soorten telt, staan er 3 van in het arboretum, twee soorten uit Noord-Amerika en één uit China. De trompetvormige bloemen, gaven de boom zijn naam. Deze bloemen, die in trossen aan de takeinden staan, worden graag bezocht door hommels.

(De foto’s zijn genomen aan het einde van hun bloeiperiode).

Bekendste soort is Catalpa bignonioides uit de Zuidoostelijke Verenigde Staten, die populair is in stedelijke plantsoenen over de hele wereld. Hij heeft opvallend grote eironde bladeren van wel 25×22 cm lengte. Hij komt heel laat in blad. De boomkroon is koepelvormig.Na de bloei ontwikkelen zich de vruchten tot slanke peulen van 15-40 cm lengte. De boom op de foto is ca 15 jaar oud. (vak 4, boomnr.18)

De Catalpa ovata is een zeldzame soort uit China (vak 17, boomnr 14). Zijn bladeren zijn iets kleiner dan van zijn Amerikaanse familielid, maar zijn 5-hoekig en niet eirond. De bloemtros en de bloemen zijn kleiner dan die van C. bignonioides. In de bloemtros zijn tussen de trompetbloemen ook al jonge peulen zichtbaar. Ook die worden erg lang. De boom op de foto is nog vrij jong en heeft nog niet die volle, compacte vorm van zijn Amerikaanse familielid.

© Joop Kalb, 08-08- 2016, Norg.