Boom van de maand: December

geplaatst in: Nieuws | 0

Voor de decembermaand is gekozen voor de Spaanse zilverspar (Abies pinsapo) als de boom van de maand. De bloeiwijze van deze zilverspar is prachtig roserood, de in groepen geplaatste “bloemetjes” zijn net rijpe frambozen. Bloeiende takken van deze zilverspar zouden niet misstaan als kerstversiering, maar helaas bloeit deze boom niet in december maar in het voorjaar.

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Abies pinsapo is beperkt tot het uiterste zuiden van Spanje en Portugal en nog tot een smalle strook in het noorden van Marokko. Ze groeien vooral in de schaduwzijde van de bergen, aan de hete branderige zonzijde treedt vaak verdroging op. Op hoogten van 800-1800 m kunnen ze wel 25 m hoog worden. Door bosbranden en zeer droge jaren worden ze sterk bedreigd. Het is de nationale boom van Andalusië waar hij voorkomt in drie van elkaar gescheiden beschermde groeigebieden. De laatste jaren is er een speciaal actieprogramma gestart ter conservering van deze soort.

Deze zilverspar is gemakkelijk te herkennen aan de karakteristieke plaatsing van de naalden, ze staan loodrecht en alzijdig ingeplant op de tak, ze zijn grijsachtig blauw, stijf, dik en stekelig. De jonge twijgen zijn bruin.

De nog vrij jonge 10 jaar geleden geplante bomen in het arboretum dragen al kegels, ze zijn bruin purperachtig van kleur en kunnen 3 tot 5 cm breed en 15 cm lang worden.

© Harry Berg, december 2020

Bronnen: Piet de Jong in Arbor Vitae, nov. 2020
ANWB Bomengids van Europa, 2014
Catalogi van boomkwekers en internet

Plaats van Abies pinsapo in Arborertum Assen: Regio 08, Middellandse Zee gebied + Noord Afrika, locatie 08-09

Foto’s van Abies pinsapo-Spaanse zilverspar:
Foto 1. Abies pinsapo, bloeiwijze lijkt op rijpe frambozen
Foto 2. Abies pinsapo, 2x in Arboretum Assen
Foto 3. kegels (vruchten) in de top van de boom
Foto 4. detail tak, naalden loodrecht en alzijdig op de tak