Boom van de maand: Juli

geplaatst in: Nieuws | 0

De boom van de maand juli is de kleefacacia (Robinia viscosa).

De Robinia viscosa – kleefacacia – behoort tot de familie van de Vlinderbloemigen (Leguminosae). Meestal hebben de Vlinderbloemigen geveerde bladen en de zaden zitten in peulen, ze hebben de eigenschap om stikstof te kunnen binden aan de bodem.

Het geslacht Robinia telt ongeveer 20 soorten, die oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika en Mexico voorkomen. Het zijn bladverliezende bomen of struiken, de bekendste soort is Robinia pseudoacacia -valse acacia, waarvan de witte bloemen heerlijk geuren.

De Robinia’s hebben hun naam te danken aan Jean Robin die deze boom rond 1600 in Parijs heeft geïntroduceerd. Hij zaaide in 1601 in de tuin van de School de Medicine voor het eerst in Europa Robinia-zaad uit Amerika. Het huidige Square René-Viviane waarop deze 400-jarige Robinia (waarschijnlijk een pseudoacacia) nog steeds staat is een restant van de oude tuin van de School de Medicine. Jean Robin (1550-1629) was botanicus aan het hof van de Franse koningen Henry III, Henry IV en Louis XIII. (Info: Jean Robin, Wikipedia)

Foto: De oude Robinia op Square René-Viviane in Parijs.

Robinia viscosa.

De “Robinia viscosa: kleefacacia”, dankt zijn naam aan de kleverige jonge takken, de roodbruine twijgjes zijn bedekt met kliertjes die een kleverige vloeistof afscheiden. Het blad is lang geveerd met donkerrode bladstelen, onderzijde van de blaadjes is grijs van kleur, de takken zijn enigszins windgevoelig. De wit-roze bloemen zitten in 6-16 bloemige trossen die weinig geuren in tegenstelling tot die van de valse acacia. De bloeitijd is van juni tot augustus. De kleefacacia is een snelgroeiende boom, geeft duurzaam en sterk hout. Vanwege het oppervlakkige wortelgestel is er bij een plantage van deze bomen weinig ruimte voor ondergroei. Exemplaren in het Arboretum-Assen, die aan de waterkant van de vijver staan (locatie 04-09) hebben als nadeel dat ze veel worteluitlopers maken. Van nature groeit de kleefaacia in bergbossen in het Zuidoosten van de V.S.

De Robinia’s zijn geliefd bij imkers door de honing die de bloemen afscheiden.

In het Arboretum staat de Robinia viscosa op de locaties: 04-09, 05-09 en 05-t.

Robinia pseudoacacia staat op: 03-20, 03-k, 3-y en 05-t.

Er is nog ruimte in het arboretum om een vak te beplanten met de Robinia hispida, (ruwe acacia) een wat ruige struik met mooie roze bloemen.

© Harry Berg, juli 2020.

Foto 1. Detail bloem van Robinia viscosa
Foto 2. Robinia viscosa, geplant in 2005, locatie 04-09
Foto 3. Detail bloem
Foto 4. Robinia pseudoacacia, geplant in 2005, locatie 03-20