Jaarlijkse vogeltelling in en rond Golfterrein en Arboretum: resultaat 58 vogelsoorten

geplaatst in: Nieuws | 0

De jaarlijkse vogeltelling op en rondom het terrein van De Drentsche Golf en Country Club  op 17 april 2016

Als buren van de Golfbaan worden we jaarlijks uitgenodigd om deel te nemen aan de vogelinventarisatie, georganiseerd door de vogelclub van “De Drentsche Golf en Country Club”: “De Putters”. Ook een aantal vrijwilligers van het Arboretum (=bomentuin)-Assen konden we zo gek krijgen om voor dag en dauw op te staan en met ons deel te nemen aan dit fantastisch evenement, met als grote gangmaker Jacob Vos. Deze weet altijd een stel zeer deskundige vogelaars in de benen te krijgen die ons met passie de vogels laten horen en zien door hun eenoogkijkers.

De wekker gaat om 4.30. Wanneer we over het fietspad rijden is het nog donker en stil. De autolichtjes op de Ten Oeverstraat geven aan dat er meer mensen op weg zijn naar de parkeerplaats bij het golfterrein. De ontmoeting met de anderen vindt nog plaats in het donker. Het is 5.30. Dan verschijnen de eerste gouden zonnestralen door de ochtendnevels heen. Tegelijk daarmee begint het vogelorkest van Zeijerveen en omstreken. Op dat moment voeren de scholeksters op de driving range  de boventoon, de merels en zanglijsters vormen een heldere tweede partij. Op zo’n moment vraag je je af waarom je dit niet vaker doet, zo prachtig is dat ochtendgloren.

Het groepje van 14 personen begeeft zich op pad. Door het Arboretum, langs de diverse delen van de golfbaan. Ook de aangrenzende akkers worden in de inventarisatie meegenomen. Enkele hoogtepunten: het stralend geel van een geelgors op de top van een spar, afstekend tegen de blauwe hemel. Ook de boompieper,  graspieper, grasmus, groenling   laten zich uitgebreid bewonderen in het beeld van de eenoog. Verder een glimp van o.a. staartmeesjes, boomklever, goudvink en goudhaantje. Zanglijsters en een zwartkop laten hun prachtige zang horen. En als komisch intermezzo: het geklop van drie bonte spechten tegen de staanders van de uitkijktoren in het Arboretum. Dat maakte flink kabaal dank zij het feit dat de toren als een soort klankkast fungeerde. Alles bij elkaar zijn er 58 soorten geteld in het tijdsverloop van 3,5 uur.

Na afloop een voortreffelijk ontbijt in het restaurant van de Golfbaan. Dat laat zich goed smaken na de stevige wandeling. We evalueren de resultaten van deze ochtend. Het is sinds 2004 dat deze vogeltelling wordt gehouden. In dat jaar werden er 68 soorten geteld, dus 10 soorten meer. Het kan zijn dat dit komt doordat het landschap in die 12 jaar veranderd is. Ook was het dit jaar 2 weken eerder dan andere jaren. Het broedseizoen is nog maar net begonnen.

Al met al kunnen we weer terugkijken op een bijzondere gebeurtenis. Als we het volgend jaar niet met vakantie zijn gaan we zeker weer mee!

Met dank aan Jacob en zijn vogelaars!

Simone en Jan Bakker

P.S.Wilt u de precieze telling zien, dan kan dat in dit bestand: Vogeltelling