De keuze voor een opvallende boom in juni is minder snel gemaakt dan in de daaraan voorafgaande maanden waarin vooral in mei veel soorten opvallen door hun prachtige bloeiwijze.
Maar gelukkig was daar de Styrax japonicus (Japanse Storaxboom), die onze aandacht trok met haar hangende tedere witte bloemen. De soort komt voor in grote delen van China, Japan en Korea. De plant is bij ons in verschillende jaren (in 2005, 2015, 2020 en 2021) geplaatst in vak 13p. Daarvan is maar een deel succesvol aangeslagen. In “Ongekend”, (Publicatie van De Boomkwekerij)[1] staat geschreven: ”Blijkbaar belemmert de niet eenvoudige opkweek de populariteit van de Styrax”. Maar anno 2022 kunnen we in het Arboretum-Assen toch genieten van de bloei, niet alleen van een ouder exemplaar maar ook van een van de recenter geplante bomen. Het toeval wil dat, in het meinummer, 2022 van het tijdschrift van de NDV[2], Piet de Jong ook al aandacht besteedt aan deze soort. Wij vatten een en ander uit de bovenstaande publicaties samen:
Dat het familie is van o.a. de Halesia en de Pterostyrax, welke bomen ook in het Arboretum-Assen te vinden zijn. Dat het geslacht Styrax wel 125 soorten kent. Dat de “japonicus” één daarvan is, die hier in cultuur is gebracht. En verder:
De Styrax japonicus kan uitgroeien tot een hoogte van ca. 7.5 m.
De witte hangende bloemen zijn licht geurend. (zie de begeleidende foto’s van de bloeiende Styrax in het Arboretum Assen). Ook de eivormige hangende vruchten hebben sierwaarde.
De boom groeit in een voedzame, goed gedraineerde grond die neutraal tot licht zuur is.
De Styrax obassia (uit het oosten van China) is in 2005 ook in het Arboretum geplaatst in vak 11a, maar is inmiddels verdwenen.
[1] Ongekend, Ruim 100 boomkwekerijproducten te mooi om onbekend te blijven. BDU uitgevers, ISBN:97890878811801
[2] Bulletin van de Nederlandse Dendrologische Vereniging, no.2 mei 2022 jaargang 32.
Foto 1. Styrax japonicus (Japanse Storax).
Foto 2. Bloem Styrax japonicus (Japanse Storax). Foto Alie Boelman.
Foto 3. Bloeiwijze Styrax japonicus (Japanse Storax). Foto Alie Boelman.
Foto 4. Aanplant anno 2021, jonge bloeiende boom. Foto S. Bakker-Weenink.