Boom in zicht. Deze keer een struik: de Schijnhazelaar

geplaatst in: Nieuws | 0

April 2025

Begin april is het Arboretum nog grotendeels bladerloos. Daardoor springen de al bloeiende bomen en struiken meteen in het oog. Een aantal struiken bloeit geel. De Toverhazelaar (Hamamelis) is een soort die iedereen wel kent. Ook de veel minder bekende Schijnhazelaar (Corylopsis) heeft gele bloemen. Beide struiken behoren tot dezelfde plantenfamilie.

Schijnhazelaars zijn mooie voorjaarsbloeiers die je maar zelden in tuinen ziet. Ze komen oorspronkelijk uit China. Daar groeien ze in het wild tussen het struikgewas en in bossen. Het woord Corylopsis betekent ‘op de hazelaar gelijkend’. De bladeren lijken namelijk erg op die van de Hazelaar. In Japan noemt men deze heester Sterrenhout omdat de lichte bloemen aan de kale takken lijken op twinkelende sterren aan de nachtelijke hemel.

Op de flank van de heuvel waarop vroeger de Chinese pagode stond (Azie, Regio 14, vakbeplanting jj) staan eind maart en begin april een aantal Aarvormige schijnhazelaars (Corylopsis spicata) in bloei (zie foto 1).

Deze soort heeft slanke zigzaggende twijgen en kan tot 4 m hoog worden. De bloemen bestaan uit zachtgele hangende trosjes met tien bloemen per tros (zie foto 2 en 3). Ze ruiken lekker en trekken in het voorjaar de eerste insecten aan. De struik bloeit vaak nog een keer in september. De bloemen zijn dan niet zo goed meer te zien door de bladeren. In de herfst kleurt het bladerdek geel, geeloranje of roodbruin, afhankelijk van het weer.

 

Foto’s Arboretum-Assen