Boom van de maand: April

geplaatst in: Nieuws | 0

De boom van de maand april 2020 is de Pyrus calleryana (callerypeer of stadspeer), ook wel bekend als The Survivor Tree – De boom die “nine eleven” overleefde.

Deze keer een boom van de maand met een bijzonder verhaal: de Pyrus calleryana.
Bij het opruimen van de puinhopen na het instorten van de “Twin Towers” in New York op 9/11/ 2001, ontdekte men dat één van de bomen op het plein nog een teken van leven vertoonde, het bleek één van een groep van calleryperen te zijn. De zwaar beschadigde boom werd uitgegraven en naar een dichtbijgelegen boomkwekerij gebracht. Nadat hij vakkundig was gesnoeid en aantal jaren liefderijk was verzorgd bleek de boom levensvatbaar en begon hij weer te groeien. Na 9 jaar werd de Pyrus opnieuw geplant op het nieuw ingerichte herdenkingsplein.

Evenals de kerspruim, de vorige boom van de maand, behoort deze peer tot de grote familie van de Rosaceae. Van oorsprong groeit de callerypeer in Midden- en Zuid-China. Hij heeft een relatief smalle opgerichte vorm en wordt daardoor veel langs straten en wegen in steden toegepast, vandaar dat deze boom ook wel stadspeer wordt genoemd. De boom bloeit in de vroege lente in april, de bloemen verschijnen tegelijk met de dan enigszins behaarde lichtgroene bladeren en staan in schermen, de bloemknoppen zijn wit met rood en net als de bladeren ook behaard. De meeldraden in de bloemen hebben een grijsblauwe kleur en de stampers zijn paarsrood, een bijzondere kleurencombinatie. De bladeren worden in de zomer donkergroen, de vruchten zijn onopvallend klein, maar als toegift in de late herfst krijgt de boom schitterende oranjerode kleuren.
In het arboretum staan deze perenbomen in regio’s 15 en 16 – Centraal China op de locaties 15-12 en 16-07

© Harry Berg, april 2020

Foto 1. Survivor Tree, New York
Foto 2. Callerypeer in het arboretum 16-07
Foto 3. Bloemschermen met rozerode bloemknoppen
Foto 4. Bloemen, paarsrode stampers en blauwgrijze meeldraden

Bronnen: Arbor Vitae febr. 2016, ANWB bomengids