Boom van de maand: Maart

geplaatst in: Nieuws | 0

De boom van de maand maart 2020 is de Prunus cerasifera (kerspruim / kroosjespruim).

Alle Prunus soorten behoren tot de grote familie van de Rosaceae (roosachtigen) waartoe ook de appels, peren, rozen, lijsterbessen e.d. behoren, deze familie bevat meer dan 3000 soorten bomen, struiken en kruidachtigen. De naam Prunus is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord pruina dat “geur” betekent en dat verwijst naar de geur van rijpe vruchten. Cerasifera betekend kersdragend, cersi = kers en fero = dragen.

De kerspruim komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa, Balkangebied en de Kaukasus. De bloeitijd is maart- april, de bloemen zijn zuiver wit. De kerspruim bloeit meestal iets eerder dan de sleedoorn (Prunus spinosa), de bloemen van de kerspruim zijn iets groter dan van de sleedoorn. De kerspruim heeft geen stekels zoals de sleedoorn.

In tuinen en parken komt de roodbladige variëteit Prunus cerasifera ‘Nigra’ veel meer voor dan de wilde soort, deze veel gekweekte soort bloeit rose en heeft donker roodbruine kersachtige pruimpjes. De wilde vorm kent zowel soorten met rode als gele pruimpjes, ze smaken zoetzuur, ze worden geplukt voor het maken van jam.

In het arboretum staan de Prunus cerasifera in Regio 10 – Kaukasus, Noord Iran op locatie 10-j.

© Harry Berg, maart 2020

Foto 1. Detail bloemen kerspruim
Foto 2. Struiken kerspruim, locatie 10-j
Foto 3. Onrijpe vruchten, deze verkleuren naar rood
Foto 4. Tekening Prunus cersifera