De boom van de maand april is de Bosnische – of Italiaanse esdoorn (Acer opalus obtusatum)
Het oorsprongsgebied van deze esdoorn ligt hoofdzakelijk in de Balkan, in landen zoals Bosnië, Kroatië en Hongarije, ook in Zuid Italië komt deze boom van origine voor, vandaar de twee Nederlandse namen Bosnische- of Italiaanse esdoorn.
De Bosnische esdoorn behoort tot de grote esdoornfamilie (Aceraceae), deze bomenfamilie is met minstens 100 soorten bomen en struiken vertegenwoordigd op het noordelijk halfrond. Bij alle esdoorns zijn de bladeren tegenoverstaand en meestal handvormig generfd met 5 lobben of slippen, er zijn ook 3-lobbige of niet gelobde bladeren. Bij de bloemen ontbreken de kroonbladen. De vruchten(nootjes) zijn voorzien van vleugeltjes.
De Bosnische esdoorn is een breedbladige, bladverliezende boom, de bladeren zijn donkergroen van boven en van onder grijsgroen, de lobben zijn kort en stomp, de bladstelen zijn geel met rood. De bloei is in maart/april, de gele bloemen zijn zeer talrijk in hangende trosjes, tijdens de bloei zoemt het van de bijen. In het najaar ontwikkelen zich relatief kleine groene vruchtjes (nootjes) met bruine vleugeltjes.
In het arboretum staat deze boom in Regio 07- Centraal Europa in plant vak 07-j.
Het hout van de Acer opalus obtusatum heeft een bijzondere kwaliteit. De legendarische violist Antonio Stradivari (1644-1737) koos voor het maken van zijn violen topkwaliteit, waarbij de keus viel op oude Bosnische esdoorns en vooral die in het gebied groeiden van de berg Konjuh dichtbij Tuzla in Bosnië. Als lezer kent u nu het verhaal hoe de Bosnische esdoorn, de Stradivarius viool en de Mt. Konjuh met elkaar zijn verbonden.
Naast foto’s van de Bosnische esdoorn zijn bij dit verhaal foto’s toegevoegd van twee andere soorten: de Vederesdoorn uit Noord-Amerika met donkerrode hangende bloemtrosjes en de Amoeresdoorn met ontluikende bloemknoppen uit Noord-Azië.
Foto 1: detail bloei van Bosnische esdoorn
Foto 2: Bosnische esdoorn in arboretum vak 07-j
Foto 3: bloei van Acer negundo-Vederesdoorn (Noord-Amerika, vak 04-01)
Foto 4: ontluikende bloemknoppen van Acer tataricum ssp. ginnala –Amoeresdoorn (Noord-Azië, vak 11-04)
© Harry Berg, 2 April 2019.