Boom van de maand: Februari

geplaatst in: Nieuws | 0

De boom van de maand februari is de Papieresdoorn (Acer griseum).

De papieresdoorn (Acer griseum) behoort tot het grote familie van de Acers (esdoorns, ahorns), het zijn voornamelijk bladverliezende bomen en struiken. Dit bomengeslacht omvat zo’n 120 soorten. In het Arboretum-Assen staan er meer dan 40 soorten verspreid over de 3 regio’s van het noordelijk halfrond: Azië, Noord-Amerika en Europa.

De papieresdoorn heeft een prachtige decoratieve afschilverende stam, waarvan dunne roodbruine platen afbladderen, vandaar de naam papieresdoorn.

Deze boom bloeit in april-mei met onopvallende geelgroene kleine bloemen tegelijk met het uitlopen van de drietallige blaadjes, die in het najaar een prachtige oranje tot karmijnrode herfstkleur krijgen. Na de bloei verschijnen er bruingele vruchtjes in de vorm van de bekende esdoornvleugeltjes. De papieresdoorn wordt zowel als struik en als boom gekweekt en kan een hoogte van 8 tot 10 meter bereiken.

Een belangrijk kenmerk van alle esdoorns is de tegenover elkaar staande bladeren.

In het arboretum staan papierberken op diverse plekken in de regio’s 15 en 16: Centraal China (vakken15-15,15-cc en 16-13)

© Harry Berg, Assen, februari 2017.