De boom van de maand juni is de Gelderse roos (Viburnum opulus) met als tegenhanger de Amerikaanse Viburnum acerifolium = esdoornbladige viburnum of mapleleaf viburnum. De twee soorten hebben veel gelijkenissen.
De Gelderse roos is een veel voorkomende bosrandstruik in West-Europa, (in arboretum locaties 07-n, 09-t), deze struik kan een hoogte bereiken van 3 tot 5 meter. De Gelderse roos bloeit in mei en juni met witte bloemen in platte tuilen. De witte randbloemen zijn steriel, ze hebben vijf kleine bloemblaadjes, de bloempjes in het midden zijn wel vruchtbaar (fertiel). De randbloemen hebben de functie om insecten te lokken, de centrale bloempjes worden door insecten bezocht vanwege de nectar. Na de bloei verschijnen er rode kersachtige bessen in hangende trossen. Ze blijven tot ver in de winter aan de struiken hangen. Vanwege de zure en bittere smaak laten de meeste vogels de bessen hangen. Bij strenge winters in Oost- Europa komen vaak pestvogels uit de omgeving van Siberië de bessen eten. De hoeveelheid suikers neemt toe naarmate de bessen langer aan de struik hangen waardoor ook in de winter andere vogels als goudvink, roodborst en lijster zich hieraan te goed doen.
De Viburnum acerifolium is een kleinere struik dan de Gelderse roos, meestal niet hoger dan 2 tot 3m. De esdoornbladige viburnum bloeit ook in mei-juni in platte schermen, de bessen worden eerst rood en later paarszwart. De bladeren krijgen een prachtige oranjerode herfstkleur, soms ook roze of roodpaars. Van nature groeien deze struiken in Oostelijk Noord-Amerika,vaak in de omgeving waar ook de zwarte noot (Juglans nigra) in het wild groeit. In het arboretum komt de Viburnum acerifolium voor op locaties 03-o, 04-h.
© Harry Berg, juni 2020
Foto 1. Viburnum opulus, struik
Foto 2. Viburnum opulus, bloei
Foto 3. Viburnum acerifolium, bloei
Foto 4. Viburnum opulus bessen in de winter
Foto 5. Viburnum acerifolium, bessen