Boom van de maand: November

geplaatst in: Nieuws | 0

Boom van de maand november 2019: Kardinaalshoed

Euonymus is een geslacht uit de kardinaalsmutsfamilie, die bestaat uit bladverliezende en groenblijvende struiken en kleine bomen. Het geslacht heeft een groot verspreidingsgebied in Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika en Madagaskar.

Deze Kardinaalshoed of Kardinaalsmuts, Euonymus alata, is een flinke, bolvormige struik en komt oorspronkelijk uit Oost-Azie ( China, Japan en Korea) . In de herfst heeft hij spectaculaire rode kleuren alsof hij in brand staat, wat hem in Amerika de naam burning bush opleverde (brandende struik).

Hij heeft kleine, weinig opvallende geelgroene bloemetjes, die later bruinrode vruchten opleveren, die lijken op de hoed van een kardinaal. In die – gevleugelde- vruchten zitten 1-2 oranje zaden. Zijn twijgen zijn kaal en dragen brede, bruine kurklijsten die in de winter goed te zien zijn. De struiken worden zeker wel 180 – 200 cm hoog.

Euonymus alata staat het liefst op een zonnige plaats maar kan ook heel goed in de schaduw staan en liefst op een humeuse bodem.

De plant werd in 1856 in Nederland ingevoerd door Alexander Von Siebold (1796-1866), een beroemde plantkundige.

  • Elders in het arboretum staan ook E. europaeus (06-dd, 06-q), E. phellomanus (11-s) en Euonumus hamiltonianus (vak 14-ll) ,
  • Soorten die nog geplant moeten worden: E. planipes, E. oxyphyllus , E. occidentalis en E. macropyerus

Euonymus alatus staat zelf in het arboretum in vakken vakken 11-t, 13-s, 13-d

© Norg/Assen, oktober 2019. Tekst: Joop Kalb. Foto’s: Harry Berg.