De boom van de maand oktober is de Zevenzonen boom (Heptacodium miconioides), een boom die een verkeerde naam kreeg.
Het is nog maar 35 jaar geleden dat deze bijzondere herfstbloeiende boom in de westerse wereld werd geïntroduceerd.
In 1907 vond de Engelse plantenjager Ernest Wilson deze zeldzame stuik in de Chinese provincie Hubei. Deze boom bleef jaren lang achter de radar en pas in 1980 werd deze boom herontdekt door Amerikaanse leden van een Amerikaanse-Chinese Expeditie. Ze zagen bij het afsluiten van hun reis in de Botanische tuin van Hanchow een voor hen onbekende struik. Achteraf bleek dit dezelfde soort te zijn als de zeldzame struik die Ernest Wilson in 1907 had gevonden. In 1985 werd er een eerste exemplaar in het Von Gimborn-Arboretum in Doorn geplant.
Bij de naamgeving van deze boom is van alles fout gegaan. Botanicus Alfred Rheder maakte in 1916 ondanks een diepgaande studie een vergissing. Hij dacht dat de krans van zes bloempjes eindigde in een topbloem. Deze verondersteld zevende bloem vormde het uitgangspunt van de naam Heptacodium, maar het asje was geen bloem, dus er waren er maar zes, Hexacodium was dan ook een betere naam geweest. Ook bij de naamgeving in het Nederlands ging het niet goed. De Engelse naam: Seven Sun Flower werd vertaald in zevenzonen boom.
De zevenzonenboom is een prachtige snelgroeiende boom of struik. Hij geefteen rijke bloei van september tot half november. De witte bloempjes die later rood verkleuren zitten in een krans en bovendien geeft deze struik veel nectar,waardoor het gezoem van bijen en hommels al van ver te horen is.
© Piet de Jong, Arbor Vitae 2015, pag. 10-12