Boom van de maand: September

geplaatst in: Nieuws | 0

Als boom van de maand september 2017 is gekozen voor de Chinese duivelswandelstok (Aralia chinensis).

De naam duivelswandelstok verwijst naar de scherpe (duivelse) stekels  op de kale takken en naar de vele worteluitlopers waardoor deze boom aan de wandel kan gaan. De Chinese wandelstok is een decoratieve boomsoort met grote twee tot driedubbel geveerde bladeren en bloeit vanaf eind augustus tot half september met grote schermen van kleine geelwitte bloempjes, die veel bijen en andere insecten trekken. Eind september verschijnen grote trossen met kleine blauwzwarte bessen die een lekkernij zijn voor vogels zoals spreeuwen en merels.

Deze Aralia wordt maximaal 5 meter groot en is daarom bij uitstek geschikt om onder de hoogspanningsleiding die door het arboretum loopt geplant te worden, want onder hoogspanningsleidingen mogen geen grote bomen staan. In het arboretum zijn ze geplant in Regio16 – Centraal China, in de pla

ntvakken 16-g en 16-m. In deze vakken hebben de vrijwilligers van het arboretum zelf gestoken stekken – uit eerder geplante bomen in vak 16-02 – neer gezet.

In regio 14 – Centraal en Zuid Japan staat de meer bekende Aralia elata – Japanse duivelswandelstok. Deze boom lijkt sterk op de Chinese soort en bloeit ook vanaf eind augustus tot half september. De Chinese Aralia heeft minder en kleinere stekels dan de Japanse.

Verder staat in Regio 05-Zuidelijke Verenigde Staten nog een derde soort de Aralia spinosa. Deze soort heeft veel grotere en scherpere stekels, in Amerika ”Devils walkingstick” genoemd. Deze Amerikaanse soort bloeit in de vroege zomer en was in 2016 de boom van de maand juli.

  1. ”oude” in 2005 geplante Aralia chinensis, vak 16-02
  2. bloemscherm
  3. De zelf gewonnen stekken geplant onder de hoogspanningsleiding in vak 16-m
  4. Idem in vak 16-g
  5. Stekels van Aralia spinosa, Amerikaanse Aralia
  6. Stekels van Aralia chinensis

© Harry Berg, sept. 2017.