Vrijwilligers in beweging

geplaatst in: Nieuws | 0

In augustus bezocht een team jongeren van de Stichting Internationale VrijWilligers (SIW) de provincie Drenthe. Lizette Wolf van Staatsbosbeheer organiseerde dit werkbezoek.

Dit was tevens het 10 jarig lustrum van de inzet van SIW vrijwilligers in Drenthe. Het team was een dag ingezet bij de vrijwilligers van het Arboretum Assen.  Het programma startte met een introductie in de werkruimte van de Drents Golf en Countryclub. In een interactieve sessie vertelden de deelnemers over hun achtergrond en de motivatie voor hun vrijwilligerswerk in de natuur.  In het gezelschap, afkomstig uit Europese landen maar ook uit Rusland, Mexico en Taiwan, waren studenten en professionals o.a. op het gebied van architectuur, medicijnen en ICT.  De persoonlijke motivatie was zeer verschillend. Sommigen noemden de strakke aansturing van Lizette als motivatie voor de intensieve inzet bij projecten in de natuur, anderen noemden de internationale uitwisseling en de cultuur in Drenthe. Wat alle vrijwilligers deelden was enthousiasme en bijzondere inzet voor natuurbeheer. Joop Kalb gaf een uiteenzetting over de planvorming, de aanleg en het onderhoud van het Arboretum Assen. Dit project kwam geheel tot stand en wordt beheerd met inzet van vrijwilligers.

Het middagprogramma bestond uit het ruimen van ongewenste begroeiing in de vijver bij de Chinese Pagode. Jong en oud klaarde deze klus in goede samenwerking en met veel plezier. Daarna volgde een rondleiding door de drie herkomstgebieden van bomen in  het Arboretum: Azie; Noord Amerika en Europa met uiteraard de beklimming van de uitzichttoren. De herinnering aan het inspirerende internationale werkbezoek wordt bekroond met een herinneringsboom met een bord.

Deze bijzondere uitwisseling van internationale vrijwilligers is een stimulans om door te gaan met dit bijzondere werk. Voor vrijwilligers met een hart voor bomen is altijd ruimte voor initiatief en activiteiten.

Meer informatie: www.arboretum-assen.nl

SIW Vrijwilligers Arboretum Assen