Interview met Harry Berg, 14 jan. 2018: Vrijwilligerswerk in het Arboretum in Assen, door Carlijn Berg: leerling van het Augustinus College in Groningen, klas 1G.

geplaatst in: Nieuws | 0

Harry Berg is mijn opa. Hij doet al 18 jaar vrijwilligerswerk in het Arboretum in Assen. Hij heeft het met een aantal mensen ontworpen. Ik heb hem geïnterviewd voor de schoolopdracht. Ik ben al heel vaak mee geweest naar het Arboretum om te kijken.

Dit is het ontwerp dat mijn opa heeft gemaakt

 

Wat is het Arboretum?

Een Arboretum is een verzameling van bomen en struiken die neergezet zijn in een soort park, en dan ingedeeld naar de plek waar ze vandaan komen. Dus bomen die in Amerika groeien staan in het deelgebied Amerika. Bomen die veel in Azië voorkomen zoals Japan, staan op een plek waar veel meer Japanse bomen staan.

 

Waarom doe je dit vrijwilligerswerk?

Logo Arboretum Assen
Logo van het Arboretum Assen

Dit vrijwilligerswerk ben ik ingerold toen ik ophield met mijn gewone werk, toen werd ik gevraagd door een groep mensen onder leiding van een notaris. Zij hadden bedacht dat er een Arboretum moest komen in Assen, en ze vroegen of ik mee zou willen denken. Toen heb ik direct ja gezegd! Want ik had verder geen werk meer, dus ik kan mooi meewerken. Vroeger werkte ik als landschapsarchitect en dit vrijwilligerswerk past daar goed bij.

 

Rondleiding door mijn opa

Waarom vind je het belangrijk dat mensen vrijwilligerswerk doen?

Zo’n park aanleggen vind ik belangrijk omdat je er prachtig kunt wandelen, en je kunt naar bomen kijken van de hele wereld. En zo’n park zie je niet vaak. Het is ook voor iedereen toegankelijk: je hoeft geen geld te betalen en mensen die daar werken vinden het heel leuk om samen dit werk te doen.

 

Wat komt er allemaal kijken bij het vrijwilligerswerk van het Arboretum?

Dit vrijwilligerswerk vraagt geen capaciteit, maar je moet gezellig met elkaar willen werken en met allerlei verschillende werkzaamheden bezig zijn; met een knipschaar en spitten. Over het algemeen is het geen zwaar werk maar gezellig samen werken.

Er komen ook groepen voor rondleidingen, zoals schoolklassen of verenigingen.

 

Een herinneringsboom planten

Hoeveel tijd kost jou het vrijwilligerswerk?

Het buitenwerken kost mij een halve dag per week. En daarnaast moeten er veel dingen geregeld worden en georganiseerd, en af en toe moet je een plantsoen bestellen. Je moet ook afspraken maken met mensen die graag een herinneringsboom willen kopen. En dat vraagt veel meer tijd dan een halve dag in de week werken.

 

Hoe lang doe je dit werk al en wat vind je ervan?

Ik doe dit werk al sinds 2000 dus nu 18 jaar. Ik vind het erg leuk omdat je zo veel samen werkt, ik doe dit werk echt met plezier.

 

Kon het Arboretum bestaan zonder vrijwilligers?

Vrijwilligers Arboretum Assen aan het werk

Nee, want wij ontvangen geen structureel geld van de gemeente Assen, de grond blijft van de gemeente Assen. Wij moeten dus heel erg veel geld bij elkaar zien te verzamelen. Door donateurs en subsidies te vinden en dat kost ook weer tijd en inspanning. Het Arboretum wordt helemaal verzorgd door vrijwilligers. Ze gaan bomen planten, snoeien, rommel opruimen, nieuwe bomen water geven of brandnetels weghalen. De vrijwilligers werken daar elke dinsdagochtend.

Harry Berg voor het bord bij de ingang van het Arboretum

 

Mijn mening

Ik vind het mooi dat er vrijwilligerswerk bestaat. Het is goed dat mensen andere mensen helpen zonder er geld voor te krijgen. In het arboretum kun je ook bomen zien die je normaal niet kan zien. Ik vind het ook erg leuk dat dit mijn opa’s werk is.

 

Interview met Harry Berg uit Assen, mijn opa. Ik heb dit interview gehouden op 14 januari 2018.