Boom van de maand: November

geplaatst in: Nieuws | 0

De Augurkenstruik (Decaisnea fargesii) is gekozen tot boom van de maand november 2017.

Aan deze bijzondere struik valt van alles te beleven. Deze heester bloeit prachtig in het voorjaar en krijgt in de herfst unieke enigszins lugubere augurkachtige vruchten. De Engelse naam “dead man’s finger” getuigt van dit lugubere karakter.

De Decaisnea bloeit met opvallende matgele klokvormige bloemen in lange pluimen. Na de bloei verschijnen augurkachtige / worstvormige vruchten. De onrijpe vruchten zijn grijsgroen en lijken dan op snijbonen, later krijgen ze bij het rijp worden de kenmerkende blauwe kleur. De bladeren zijn samengesteld veervormig en hebben een metallic grijsgroene kleur.

De augurkenboom behoort tot de familie van de Akebia-achtigen (Lardizabalacea) en heeft niets met augurken of bonen te maken, ze komt voor in grote gebieden van Oost-Azië van West-China tot aan de Himalaya en Myanmar (Burma). Deze heester is genoemd naar de Franse botanicus Joseph Decaisne, die deze in 1895 heeft ingevoerd in Europa.

In het arboretum staat de Decaisnea in “Regio 17- Zuidwest-China en Himalaya” in plantvak 17-e, dit is direct ten oosten van de boerderij vlak bij de Pitteloseweg.

© Harry Berg, november 2017.

Van de onderstaande foto’s komen de 2e en 3e van Neerlands tuin, de overige zijn gemaakt door Harry Berg.