contact

Alle nieuwsberichten per maand

Laatste nieuws van het arboretum

 • Boom van de maand: Juli

  Boom van de maand: Juli

  De boom van de maand juli is de kleefacacia (Robinia viscosa). De Robinia viscosa – kleefacacia – behoort tot de familie van de Vlinderbloemigen (Leguminosae). Meestal hebben de Vlinderbloemigen geveerde bladen en de zaden zitten in peulen, ze hebben de eigenschap om stikstof te kunnen binden aan de bodem. Het …...Lees meer »
 • Inwijding boombordjes ter herdenking aan Ivo Baurichter

  Inwijding boombordjes ter herdenking aan Ivo Baurichter

  Op dinsdag 9 juni 2020 is er een Ginkgo voor onze recent overleden communicatieadviseur Ivo Baurichter (1948-2019) ingewijd. De boom is geschonken door het Arboretum Assen uit dank voor Ivo’s grote inzet. Op de zaterdag daarop, 13 juni, heeft de familie van Ivo een bordje geplaatst bij een tweede Ginkgo, …...Lees meer »
 • Bezoek wethouder Bob Bergsma aan het Arboretum Assen op 29 mei 2020

  Bezoek wethouder Bob Bergsma aan het Arboretum Assen op 29 mei 2020

  Op vrijdag 29 mei heeft Wethouder Bob Bergsma een bezoek gebracht aan het Arboretum. Hij heeft o.a. Onderwijs, Sport, Groen en Recreatie in zijn portefeuille. Sinds januari wethouder van Assen, was voor hem het Arboretum een verrassende ontdekking. Hij was tot nu toe onbekend met het gebied en in die …...Lees meer »
 • Boom van de maand: Juni

  Boom van de maand: Juni

  De boom van de maand juni is de Gelderse roos (Viburnum opulus) met als tegenhanger de Amerikaanse Viburnum acerifolium = esdoornbladige viburnum of mapleleaf viburnum. De twee soorten hebben veel gelijkenissen. De Gelderse roos is een veel voorkomende bosrandstruik in West-Europa, (in arboretum locaties 07-n, 09-t), deze struik kan een …...Lees meer »
 • Classificatie NDV

  Classificatie NDV

  Sinds maart 2020 zijn wij door de Nederlandse Dendrologische Vereniging erkend als een volwaardig Arboretum. Daarbij hebben we de hoogste sterrenclassificatie (*****) 5 sterren toebedeeld gekregen. Dat wil zeggen dat we voldoen aan alle criteria die gesteld kunnen worden ten aanzien van een bomentuin; zie daarvoor de website van de …...Lees meer »
 • Boom van de maand: Mei

  Boom van de maand: Mei

  De boom van de maand mei is de Anne Frank kastanjeboom (Aesculus hippocastanum), ook wel bekend als de witte paardenkastanje. Ook voor de maand mei 2020 is weer gekozen voor een bijzondere herdenkingsboom. Deze maand denken we terug aan de onderdrukking en vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar …...Lees meer »
 • Boom van de maand: April

  Boom van de maand: April

  De boom van de maand april 2020 is de Pyrus calleryana (callerypeer of stadspeer), ook wel bekend als The Survivor Tree – De boom die “nine eleven” overleefde. Deze keer een boom van de maand met een bijzonder verhaal: de Pyrus calleryana. Bij het opruimen van de puinhopen na het instorten …...Lees meer »
 • Boom van de maand: Maart

  Boom van de maand: Maart

  De boom van de maand maart 2020 is de Prunus cerasifera (kerspruim / kroosjespruim). Alle Prunus soorten behoren tot de grote familie van de Rosaceae (roosachtigen) waartoe ook de appels, peren, rozen, lijsterbessen e.d. behoren, deze familie bevat meer dan 3000 soorten bomen, struiken en kruidachtigen. De naam Prunus is …...Lees meer »
 • Boom van de maand: Februari

  Boom van de maand: Februari

  De boom van de maand februari 2020 is de Cornus mas (gele kornoelje) en twee Aziatische tegenhangers Cornus officinalis en Cornus chinensis. Deze drie kornoeljes behoren tot de familie van de Cornaceae. De meeste kornoeljes worden gekenmerkt door tegenoverstaande en gaafrandige bladeren met boogvormige zijnerven. De gele kornoelje is oorspronkelijk …...Lees meer »
 • Legaat voor het Arboretum

  Legaat voor het Arboretum

  Het echtpaar Wiebe en Jopie Fokkema-Janssens heeft onze stichting een legaat van 48.000,- euro nagelaten. Wiebe en Jopie kwamen omstreeks 2005 in de wijk Kloosterveen van Assen wonen. Ze kozen voor Assen vanwege de roots van Jopie. Haar vader was in 1905 geboren in Ter Aard. Jopie en Wiebe waren …...Lees meer »