contact

Alle nieuwsberichten per maand

Laatste nieuws van het arboretum

 • Boom van de maand: December

  Boom van de maand: December

  De bomen van de maand december zijn de Kerstden(nen). Het gaat hier om meervoud en niet zonder reden: in ons dagelijks woordgebruik spreken we van een ‘kerstden’ of ‘kerstspar’. Dit verschil is terug te voeren op het feit, dat het bij kerstbomen van oudsher gaat over 3 verschillende boomsoorten. Hun …...Lees meer »
 • Verslag Donateursdag 2019, Arboretum Assen (16 november)

  Verslag Donateursdag 2019, Arboretum Assen (16 november)

  De voorzitter, Michel Berends, verwelkomde de 45 aanwezigen op de jaarlijkse donateursdag en memoreerde enkele zaken uit het achterliggende jaar. – Er zijn dit jaar ca 500 bomen en struiken geplant. – De website wordt goed bezocht en kreeg een waardering van 4,8 op een schaal van 5. – De …...Lees meer »
 • Jaap de Jong, voormalig bomenkweker en vrijwilliger bij het arboretum Assen, houdt lezing.

  Jaap de Jong, voormalig bomenkweker en vrijwilliger bij het arboretum Assen, houdt lezing.

  Op de jaarlijkse themaochtend van 29 oktober j.l. heeft Jaap de Jong, voormalig eigenaar van de kwekerij “De Friesespil” te Vrouwenparochie een lezing gegeven. Het ging over zijn carrière als kweker, over de verschillende manieren van vermeerdering, over specifieke soorten, over zijn huidige werk als vrijwilliger bij het Arboretum-Assen. Hij …...Lees meer »
 • Plantmiddag Rotaryclub Assen

  Plantmiddag Rotaryclub Assen

  Zaterdag 2 november heeft de Rotaryclub Assen met ca. 20 personen (Rotarians, partners en kinderen) bomen geplant in het Arboretum in het kader van hun actie: “handen uit de mouwen”. Onder deskundige leiding van leden van de werkgroep ging men in het deelgebied Amerika aan de slag. Eerst de plantgaten …...Lees meer »
 • Boom van de maand: November

  Boom van de maand: November

  Boom van de maand november 2019: Kardinaalshoed Euonymus is een geslacht uit de kardinaalsmutsfamilie, die bestaat uit bladverliezende en groenblijvende struiken en kleine bomen. Het geslacht heeft een groot verspreidingsgebied in Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika en Madagaskar. Deze Kardinaalshoed of Kardinaalsmuts, Euonymus alata, is een flinke, bolvormige struik en komt …...Lees meer »
 • Arboretum vrijwilligers bezoeken de Koloniën van Frederiksoord

  Arboretum vrijwilligers bezoeken de Koloniën van Frederiksoord

  Het was een prachtige zonnige vrijdag, die 20e september. 21 vrijwilligers togen naar de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord. Vijf deelnemers toonden hun goede conditie door op de fiets de 45 km te overbruggen. In de gehoorzaal van het Museum “De Proefkolonie” werden we uitvoerig geïnformeerd over het ontstaan en …...Lees meer »
 • Rondleiding van de Tuinclub Norg

  Rondleiding van de Tuinclub Norg

  Donderdagmiddag, 1 augustus 2019, heeft de Tuinclub Norg een rondleiding gekregen door het arboretum Assen....Lees meer »
 • Fietsvierdaagse Assen 2019

  Fietsvierdaagse Assen 2019

  Op 16 juli 2019 passeerden alle afstanden (30, 40 en 60 km) vanuit het vertrekpunt Assen het Arboretum. Ter hoogte van de prachtige locatie bij de pagode-vijver hebben we een infostand geplaatst. Door middel van infoborden, reeds 1 km van te voren en dan langs het gehele traject, wisten we …...Lees meer »
 • Bijdrage PBCF 2019

  Bijdrage PBCF 2019

  Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een bijdrage van € 4500,– toegezegd voor de uitvoering van het project 2019. Dit project omvat het planten van ca. 500 bomen in plantvakken en ca. 15 solitaire bomen in het deelgebied (Noord-) Amerika. Na de uitvoering van de werkzaamheden zal een beschrijving van de …...Lees meer »
 • Boom van de maand: Juli

  Boom van de maand: Juli

  De boom van de maand juli is de Linde (Tilia sp. (Fam. Malvaceae)) Er kunnen wel 30 soorten tot het geslacht Linde gerekend worden, maar onderscheid daartussen is lastig, omdat ze zo variabel zijn en onderling zo gemakkelijk kruisen. Dat hebben kwekers dan ook graag gedaan en zijn er veel …...Lees meer »