contact

Alle nieuwsberichten per maand

Laatste nieuws van het arboretum

 • Boom van de maand: November

  Boom van de maand: November

  De Augurkenstruik (Decaisnea fargesii) is gekozen tot boom van de maand november 2017. Aan deze bijzondere struik valt van alles te beleven. Deze heester bloeit prachtig in het voorjaar en krijgt in de herfst unieke enigszins lugubere augurkachtige vruchten. De Engelse naam “dead man’s finger” getuigt van dit lugubere karakter. De …...Lees meer »
 • Bomen communiceren in unieke Arboretum app

  Bomen communiceren in unieke Arboretum app

  Donateursdag. Op zaterdag 21 oktober tijdens de jaarlijkse donateursdag van de Stichting Arboretum Assen is de nieuwe zeer unieke Arboretum app gelanceerd. Een app die als gids fungeert voor bezoekers van het Arboretum tijdens een belevingswandeling En waarbij de bomen berichtjes sturen over bijzondere details. De gratis app kan gedownload …...Lees meer »
 • Boom van de maand: Oktober

  Boom van de maand: Oktober

  De boom van de maand oktober is de Europese pimpernoot (Staphylea pinnata) Deze struik staat in vak 10-c, vlak bij de uitkijktoren. De plant wordt 2.5-3m. hoog en komt van origine voor in Middellandse zeegebied en midden europa. Met deze heester hebben we altijd succes tijdens excursies in deze periode van …...Lees meer »
 • Arboretum vrijwilligers op excursie naar Twente, 22 september 2017.

  Arboretum vrijwilligers op excursie naar Twente, 22 september 2017.

  Het is een jaarlijkse traditie geworden: onze vrijwilligers gaan mee op excursie. Dit jaar bezoeken we het Arboretum Poort Bulten, achter Oldenzaal en in de middag de tuinen van het landgoed Twickel (bij Hengelo). In Poort Bulten worden we ontvangen in het brandnieuwe Theehuis & Informatiecentrum door de beheerder Rene …...Lees meer »
 • Vrijwilligers in beweging

  Vrijwilligers in beweging

  In augustus bezocht een team jongeren van de Stichting Internationale VrijWilligers (SIW) de provincie Drenthe. Lizette Wolf van Staatsbosbeheer organiseerde dit werkbezoek. Dit was tevens het 10 jarig lustrum van de inzet van SIW vrijwilligers in Drenthe. Het team was een dag ingezet bij de vrijwilligers van het Arboretum Assen.  Het …...Lees meer »
 • Boom van de maand: September

  Boom van de maand: September

  Als boom van de maand september 2017 is gekozen voor de Chinese duivelswandelstok (Aralia chinensis). De naam duivelswandelstok verwijst naar de scherpe (duivelse) stekels  op de kale takken en naar de vele worteluitlopers waardoor deze boom aan de wandel kan gaan. De Chinese wandelstok is een decoratieve boomsoort met grote …...Lees meer »
 • Zwaluwnest in de pagode

  Zwaluwnest in de pagode

  Op 30 augustus 2017 zag ik tijdens een wandeling door het arboretum vijf hongerige zwaluwen in een nest boven in de pagode. © Harry Berg...Lees meer »
 • Boom van de maand: Augustus

  Boom van de maand: Augustus

  De boom van de maand augustus is de Herfstpaardenkastanje (Aesculus parviflora). De herfstpaardenkastanje is een bijzondere soort uit de familie van de paardenkastanjes. Het is een struikvormige heester die een hoogte van 4 tot 5 meter kan bereiken. Heel bijzonder van deze struik is dat hij in afwijking tot de …...Lees meer »
 • MBO student Wesley Baas maakt beheerplan voor de vijverpartijen

  MBO student Wesley Baas maakt beheerplan voor de vijverpartijen

  Het beheer van de vijverpartijen in het Arboretum Assen vraagt bijzondere aandacht. Langs de oevers ontwikkelt zich na 10 jaar al een bijzondere vegetatie van o.a. Zonnedauw en Wolfsklauw, in de vijver krioelt het van de kikkers. Wesley Baas van het Terra College te Meppel (studierichting Land – Water en …...Lees meer »
 • HBO stagiair Marjolein Klaver actualiseert kaarten Arboretum

  HBO stagiair Marjolein Klaver actualiseert kaarten Arboretum

  Anno 2017 zijn de kaarten (uit 2006) van het Arboretum Assen al behoorlijk verouderd. We hebben studente Marjolein Klaver bereid gevonden om deze kaarten te actualiseren. Zij doorloopt van af 24 april t/m oktober haar halfjaarlijkse stage “Toegepaste Biologie” voor de Aeres Hogeschool te Almere. De Gemeente Assen heeft haar een werkplek …...Lees meer »