De boom van de maand oktober is de tamme kastanje (Castanea sativa).
De herfst is de periode, waarin veel bomen hun vruchten (eikels, hazelnoten, beukennootjes, kastanjes) laten vallen en zich gaan voorbereiden op de winter.
De Tamme kastanje heeft zijn noten (2- 4 ‘kastanjes’) gehuld in een stekelige bolster, die in zijn geheel afvalt en zich opent na genoeg zonnewarmte te hebben gekregen. Om een flinke oogst te kunnen leveren moet de kroon vrijstaan en veel zonlicht kunnen opvangen.
In Italië en Frankrijk worden kastanjes in ‘kastanjegaarden’ geteeld. De kastanje bevat veel zetmeel en was daarom in de Middeleeuwen een van de belangrijkste voedselbronnen.
Al eerder introduceerden de Romeinen om dezelfde reden de kastanje in het noorden van hun rijk als voedsel voor hun legers in Gallië, Germania en Brittannië
Een kilo kastanjes bevat wel 140-200 stuks noten.
Kastanje puree is nog steeds een geliefd gerecht in Midden-Europa.
Zijn natuurlijk verspreidingsgebied omvat het noordelijke Middellandse Zeegebied van Spanje, deel van Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije en de Kaukasus.
(De Tamme kastanje niet te verwarren met de Paardenkastanje, Aesculus hippocastanum die samengesteld blad heeft en – voor mensen- oneetbare kastanjes geeft en tot een heel andere familie behoort).
De Tamme Kastanje vind je in de regio 09-k, 09-w en in regio 10-b.