Het was een prachtige zonnige vrijdag, die 20e september. 21 vrijwilligers togen naar de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord. Vijf deelnemers toonden hun goede conditie door op de fiets de 45 km te overbruggen.
In de gehoorzaal van het Museum “De Proefkolonie” werden we uitvoerig geïnformeerd over het ontstaan en het leven in deze vrijwillige kolonie, gesticht door Generaal van den Bosch in 1818. Met humor en veel beelden toonde de oud-directeur van de Maatschappij, Jan Mensink, leven en historie van de kolonie. Overigens staan de koloniën van Weldadigheid van Frederiksoord en die van Veenhuizen op de nominatie om op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst te worden. Besluit hierover valt 2020 in Japan.
Na rondgang door het museum met de nieuwe presentaties over werken en leren in de kolonie volgde een rondrit door Frederiksoord en Wilhelminaoord. Duidelijk is nog de structuur van het toenmalige landschap zicht- en herkenbaar.
We passeerden enkele nieuwe koloniehuisjes, gebouwd op percelen met 285 m tussenruimte en 2 ha land erachter, zoals gebeurde tussen 1818 en 1823.
(Als er geëxamineerd zou worden over Fredriksoord, waren wij allen met vlag en wimpel geslaagd, zoveel wisten we – er even – van).
In de namiddag bezochten we “De Tuinen”, de “Van Swietentuin Zonder Drempels” en de Fruithof, op het terrein van de voormalige Tuinbouwschool Frederiksoord. De Van Swietentuin is een fraaie en door vrijwilligers goed onderhouden tuin. Het ontwerp is van Simone Bakker, tuinarchitecte en een van onze vrijwilligers. De tuin is zo ontworpen, dat deze tot voorbeeld dient voor mensen met een handicap, die toch nog willen tuinieren.
Daarna wandelden we over het terrein van de bekende voormalige Tuinbouwschool. Dat bracht veel zoete herinneringen boven bij 5 van onze deelnemers, die daar hun opleiding hadden genoten.
Deze Tuinhazen wisten ons veel anekdotes te vertellen en leuke plekken te tonen
Al met al een intensieve maar geslaagde dag!
© Joop Kalb, 30-09-2019.