In deze periode van het jaar is het vrij moeilijk om een boom of struik te vinden in het Arboretum die opvalt door bloeiwijze of vorm. Maar ook dit keer is het weer gelukt. Tijdens een wandeling door het Arboretum viel de Lonicera fragrantissima (winterkamperfoelie)op door zijn fragiele witte bloemen.
Het is een winterbloeiende plant uit de kamperfoeliefamilie Caprifoliaceae, bekend onder de algemene Nederlandse namen Winter kamperfoelie, Geurige kamperfoelie en Zoete adem van de lente. De struik is inheems in China en is een geïntroduceerde soort in andere delen van de wereld. Deze Winterkamperfoelie, een soort “struikkamperfoelie”, is een struik die gewoonlijk 1 tot 3 meter hoog wordt en soms, bij ideale groeiomstandigheden, een maximale hoogte van ongeveer 4,5 meter bereikt. Als hij volwassen is, is het een warrige struik met slanke, spreidende takken. De bladeren zijn tot 9 cm lang en 4,5 cm breed. De bloemen, in paren gedragen, zijn elk ongeveer 1 centimeter lang. Ze zijn wit tot roomwit van kleur en ruiken sterk met een “citroenachtige” geur. De vrucht is een rode bes tot een centimeter breed. De zaden worden verspreid door dieren die de vruchten eten.
De plant wordt gekweekt voor sierdoeleinden en als haag. In het Arboretum Assen staat de Winterkamperfoelie in deelgebied Azië, in regio 17 vak q. De witte bloempjes zijn al van verre herkenbaar. Door de vorst van de afgelopen periode is de bloei wel wat aangetast maar als je goed kijkt zijn er nog mooie bloemen te vinden.
Foto 1. Lonicera frangrantissima detail tak (foto: Bert Witvoet).
Foto 2. Lonicera frangrantissima struik (foto: Maarten Elderenbosch.
Foto 3. Lonicera frangrantissima detail bloeiwijze (foto: Bert Witvoet).
Foto 4. Lonicera frangrantissima detail blad (foto: Bert Witvoet).