Onze excursie gaat dit jaar langs 2 kwekerijen in de omgeving van Frederiksoord.
Beide kwekerijen hebben “Duurzaamheid” hoog in het vaandel.
’s Ochtends bezoeken we “Arborealis”, de bomen/vaste plantenkweker in Wilhelminaoord.
We worden ontvangen met koffie (en appeltaart van het huis) en krijgen een korte inleiding over de kwekerij. De kwekerij heeft een zeer veelzijdig aanbod van duurzaam gekweekte planen, zowel bomen, heesters, vaste planten, varens. Ze leveren voornamelijk aan de particuliere markt, hebben 9 werknemers in dienst. Daarna krijgen we een rondleiding door de kwekerij door Micha Wieland, naast Sietske Metz, eigenaar van het bedrijf. Hier is een bezield iemand aan het woord. Lopend van de ene bijzondere soort naar de andere, krijgen we veel interessante informatie tot ons. Een ding vond ik in ons kader heel leerzaam: dat planten die komen uit een continentaal klimaat en/of hooggebergte wel tegen strenge nachtvorst in de winter kunnen maar niet tegen de late nachtvorst in het voorjaar.
In het pop-up restaurant van Esther Viool in de Franse Tuin in Frederiksoord nuttigen we de lunch. De verhalen van de oudleerlingen van de Tuinbouwschool onder ons komen van zelf los. Over het op kamers wonen zonder douche maar met lampetkan, over van school gestuurd worden en over kakkers in villa Miramar.
Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan “De Cruijdthoeck”. Deze kwekerij is gespecialiseerd in inheemse planten en zaden en geeft adviezen over het maken en in stand houden van bloemenweides. Ook hier een smakelijke start met koffie en overheerlijke koek.
Jeltje Stam, bloemenweidedeskundige van het bedrijf houdt een heldere inleiding. Hierin wordt de nadruk gelegd op het belang van instandhouding van diversiteit. Indrukwekkend zijn de grote oppervlakten planten die in de volle grond gekweekt worden. Nog indrukwekkender de techniek waarmee de zaden worden gedorst en uiteindelijk in zakjes terecht komen.
© Foto’s: Alie Boelman