Boom van de maand: April

geplaatst in: Nieuws | 0

De boom van de maand april is de Vederesdoorn (Acer negundo).

Eind maart en begin april geven vroegbloeiende bomen en struiken kleur aan het Arboretum. Ze bloeien terwijl de bladeren er nog niet zijn. Het meest opvallend zijn de roomwit bloeiende Sleedoorns en de roze en rode Prunussoorten.

Tot de voorjaarsbloeiers behoort ook een esdoornsoort: de Vederesdoorn. Daarvan staan er in het Arboretum maar twee exemplaren. Ze groeien naast het pad aan de noordkant van de grote vijver in het werelddeel Amerika. De bomen zijn aangeplant in 2005. Ze hebben lichtrode bloemen die als trosjes aan de kale takken hangen.

De Vederesdoorn is inheems in het oosten van Noord Amerika. Hij komt voor van Ontario tot in Florida. In Nederland wordt hij aangeplant langs wegen en in tuinen. Meestal worden de bontbladige variëteiten in ons land geplant.

Deze Vederesdoorn is een snelgroeiende boom met een onregelmatige kroon. Hij is goed bestand tegen strenge vorst. Hij kan 15 meter hoog worden maar wordt niet zo oud als  bijvoorbeeld beuken en eiken. In het buurtschap Veenhof bij Gieten staat in de voortuin van de oude boerderij op nummer 8 een monumentale Vederesdoorn. De boom is 15 meter hoog en heeft een stamomtrek van 2,88 meter. De stam van de Vederesdoorn is grijs en vrij glad. Op den duur wordt de bast donkerder met scheuren. De jonge twijgen zijn glanzend groen.

De donkergroene bladeren komen na de bloei en staan tegenover elkaar. Ze bestaan meestal uit 5 maar ook wel uit 3 tot 7 deelblaadjes. Ze lijken daarmee iets op het blad van de es (zie Bronnen, webpagina 1). Aan de vorm van het blad heeft de boom zijn Nederlandse naam te danken. In de herfst hebben de bladeren geen opvallende kleur. Ze vallen al vrij vroeg af.

Vrouwen en mannen

De Vederesdoorn is tweehuizig. Dat wil zeggen dat er vrouwelijke en mannelijke bomen zijn. De bomen in het Arboretum zijn beide mannelijk. Ze bloeien in maart/ begin april.

De mannelijke bloeiwijze bestaat uit bundels bloemen met lange draadvormige stelen. Aan het eind van elke steel zitten de meeldraden open en bloot omdat er geen kroonbladen zijn.  De vrouwelijke bomen hebben groenige hangende bloemen (zie Bronnen, webpagina 2). Na de zomer ontwikkelen zich aan de vrouwelijke bomen gevleugelde vruchten (helikoptertjes) die we ook van andere esdoorns kennen. Ze hangen nog aan de boom als de bladeren al zijn gevallen.

De bloemen van de Vederesdoorn worden bezocht door wilde bijen, de honingbij en vlinders.

Plaats van de bomen: Regio 4 (Oostelijk Noord Amerika) langs de grote vijver (locatie regio 4.1).

© Pim Brocades Zaalberg, Assen, 07-04-2022

Bronnen:
De Bomengids van Europa, Bob Press, Zuid-Hollandse uitgeversmaatschappij, 1992
Flora van Nederland, Heukels-van Ooststroom, Wolters-Noordhoff, 1975
Elseviers Bomengids, Alan Mitchell, Elsevier, 1976
https://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Bestand:Acer-negundo-bladeren.jpg
https://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Bestand:Acer-negundo-vrwl-bloem.jpg

© Foto’s: Pim Brocades Zaalberg

Foto 1. De twee Vederesdoorns bij de grote vijver, op de achtergrond is de Ten Oeverstraat net zichtbaar.
Foto 2. Kroon van de bloeiende maar nog bladerloze boom.
Foto 3. Detailopname van een bundel mannelijke bloemen. De meeldraden aan het eind van de draadvormige lichtrode bloemstelen zijn goed zichtbaar.